Misal Pav Recipe in Marathi Language
खमंग चवदार झणझणीत मिसळ कशी बनवावी ? माझ्या आईकडून शिका 🙂
साहित्य : Ingredients for making Curry
१) पाव किलो – मोड आणून शिजवलेली मटकी 2 Cup Boiled Matki / Mothbeans
२) दोन उकळलेले बटाटे , तीन मोठे कांदे, दोन टोमॅटो 2 Onion finely Chopped, 2 Tomato finely Chopped
३) चार ते पाच हिरव्या मिरच्या
४) एक वाटी खवलेला ओला नारळ ground coconut
५) दीड वाटी चिरलेली कोथिंबीर For Garnish – Coriander leaves
६) तिखटपूड, गरम मसाला , हिंग , दोन लिंबू 2 tsp Kasmiri Chilli Powder, 1 tsp Goda Masala, 2 tsp Coriander Powder, 1 tsp Garam Masala
७) मोहरी , हळद 1/4 tsp Turmeric Powder
८) कढीपत्ता दहा ते बारा पाने
९) आले-लसूण पेस्ट एक चमचा 1 tsp Ginger Garlic Paste
१०) फरसाण व शेव १२५ ग्रॅम Farsan / Hot Mix
११) चवीनुसार मीठ , तेल. 4 tbsp Oil
१२) अडीच कप पाणी 2.5 cups Water
कृती : Preparation method
१) मोड आलेली मटकी भाजून घ्या. . बटाटा , टोमाटो , कांदा व कोथिंबीर बारीक चिरून घ्यावे . लिंबू चिरून ठेवावेत .
२) कढईत तेल तापवून त्यात मोहरी , जिरे , कढीपत्ता , मिरची , हळद , तिखटपूड , आले-लसूण पेस्ट टाकावी .. खवलेले नारळ
घालून परता.
३) नंतर त्यात चिरलेले बटाटे, टोमॅटो टाकून मोड आलेले धान्य टाकून दोन मिनिटे ढवळत राहावे . हवे असेल तेवढे गरम पाणी टाकून गरम मसाला टाकून शिजवावे .
४) सर्व्ह करताना वरून कोथिंबीर , शेव , कांदा व फरसाण टाकून पावा सोबत खाण्यास दयावे .
Preparation Method:
- Wash matki under cold water and overnight soak in water.
- Drain off excess water from the soaked beans second day morning.
- Now shift the soaked beans in the cheese-cloth and wrap it.
- Leave Matki to sprout for the next 2 to 3 days. (Alternatively you can but sprouted Matki from market)
- Boil sprouts in pressure cooker (1 whistle plz)
- Making Curry aka kat / tarri / rassa
- Heat oil in a pan.
- Saute onion till it gets nice light golden brown color.
- Now add turmeric powder, ginger garlic paste, cumin powder, coriander powder, garam masala.
- Mix and cook for 2 minutes
- Now add tomatoes.
- Add red chili powder, goda masala mix and cook until tomatos break-down.
- Add tomato paste and mix well.
- Now add boiled matki, water and mix well.
- Add salt to taste.
- And simmer the curry over medium heat for about 10 minutes.
- Misal Matki Rassa is ready.
Making of the most famous Misal Pav Dish
- Take a big spoon of moth beans from curry and layer them in to bowl.
- Top that up with farsan + finely chopped onions + finely chopped tomatoes and coriander leaves.
- Pour a good amount of curry over layers of matki and farsan.
- Finish it off with sev and coriander leaves as garnish.
- Wow ! Yummy !! Serve hot with bread!!!
Note :
Misal to be prepared I mean mixed just before serving, you can’t keep it ready before an hour say! It has to be consumed immediately after you make it.
Leave a Reply